10 KASIM İBG BİLİM GÜNÜ YAYINI
Hakkımızda
"10 Kasım İBG Bilim Günü"
İBG 10 Kasım Bilim Günü, bilimin en gerçek yol gösterici olduğunu dile getiren Mustafa Kemal Atatürk’ü bilimle anmak amacıyla gerçekleştirilen bilimsel bir etkinliktir.
İBG’nin en kapsamlı ve en çok izleyiciye ulaşan etkinliği olan Bilim Günü, 2019 yılından itibaren her 10 Kasım’da tekrarlanmak üzere gelenekselleştirilmiştir. Bilim Günü ilk olarak 2017’de düzenlenmiştir.
Bu etkinlik kapsamında; uluslararası tanınırlığı olan Türk bilim insanları, yaşam bilimlerindeki en son ve en heyecan verici keşifleri etkinlik katılımcılarına sunmaktadır.
Konuşmacılar
Prof. Dr. Burcu ÖZSOY
İstanbul Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK MAMProf. Dr. Burcu Özsoy, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde 2017, 2018, 2019 yıllarında yürütülen Ulusal Türk Antarktika Seferleri - I, - II, - III’ün koordinatörü ve seferi lideri olarak görev yaptı. Ulusal Türk Antarktika Seferleri - IV, - V, - VI’nın sefer koordinatörlüğünü üstlendi. TÜBA Genç Bilim insanı bilim ödülüne sahip Özsoy, halen TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdür, TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.
Doç. Dr. Derya AKKAYNAK
Hayfa ÜniversitesiDoğan TAŞKENT
Atabay İlaç1998-2005 yıllarında Lucent Technoloji Bell Laboratuvarlarında Fiberoptik Ağ Sistemleri Grubunda Ar-Ge mühendisi, yönetici ve uzman eğitimci olarak görev aldı. 2006-2007 senelerinde Lucent Technologies İstanbul ofisinde CTO olarak görev almıştır. 2008 - 2018 senelerinde Arkan & Ergin Kurumsal Finansman bünyesinde Türkiye’de telekomünikasyon, yenilenebilir enerji, girişimcilik eko sisteminin geliştirilmesi, teknoloji transferi ortamının yaratılması ve şirket yapılandırma danışmanı olarak çalışmıştır. Atabay İlaç ARGE ve İnovasyondan sorumlu İcra Kurulu Üyesidir. Koç Üniversitesi ile stratejik düşünce, ve teknoloji yönetimi eğitimleri vermektedir.
İsviçre Ticaret Odası ve Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) yönetim kurulu üyesidir.
Prof. Dr. Mehmet SOMEL
Orta Doğu Teknik ÜniversitesiProf. Dr. Moshe ARDITI
Kaliforniya Üniversitesi, Los AngelesDoç. Dr. Mustafa YÜCEL
Orta Doğu Teknik ÜniversitesiDr. Saliha DURMUŞ
PHITECHSaliha Durmuş Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden lisans derecesini 2004’te, yüksek lisans derecesini 2007’de, doktora derecesini ise En İyi Doktora Tezi Ödülü ile 2013’te almıştır. Lisansüstü çalışmalarıyla Biyoinformatik ve Sistem Biyolojisi alanlarında uzmanlaşmıştır. Eylül 2013’te başladığı Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde öğretim üyesi olarak akademik kariyerine devam etmiştir. Biyogirişimcilik kariyerine odaklanabilmek için Ekim 2020’de üniversiteden ayrılmıştır.
Saliha Durmuş PhiTech’i Kasım 2013’te akademisyen ortaklarıyla kurmuştur. PhiTech bünyesinde genomik, transkriptomik, epigenomik, mikrobiyomik vb. veriyi işleyerek, kanser ve genetik hastalıklara yönelik tanı çözümleri üzerinde çalışılmaktadır. Saliha Durmuş Biyoteknoloji alanındaki ikinci Startup deneyimi olarak, Türkiye’nin ilk endüstriyel enzim fabrikasına sahip olan LivZym Biotechnologies firmasının, Ekim 2018 – Mayıs 2020 arasında Operasyon Müdürü olarak, üretim tesisinin kuruluş aşamasında yer almıştır.
Dr. Durmuş şu anda PhiTech’te 15 kişilik bir ekiple, multi-omik verilerin bir arada işlendiği, yapay zeka destekli bir biyoinformatik platform geliştirmektedir. Genomics & MoreTM (G&M) ismindeki platform ile birinci hedef, nadir genetik hastalıkların etkin tanısı için RNA’nın tanı gücünü kliniğe taşımaktır.
Zeynep ATABAY TAŞKENT
Atabay İlaçİstanbul’da Robert Kolejini tamamladıktan sonra 1991 yılında Nottingham Üniversitesi Kimya bölümünden Kimyager olarak mezun olmuştur. Aynı yıl Atabay’da sentez laboratuvarlarında kariyerine başlamış arkasından da Kalite Kontrol, Kalite Güvence, Satın Alma, İhracat, ve İlaç Etkin Maddesi İş Geliştirme bölüm yöneticiliği görevlerinde bulunmuştur. 2010 senesinden itibaren Atabay Kimya şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş ve 2021 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Zeynep Atabay Taşkent aynı zamanda Genel Müdürlük görevini üstlenmiş, yönetişim ve şirket sürekliğinin sağlanması çalışmalarını başlatmıştır.
Ülkemizde ilk biyolojik ilaçlardan biri sayılan Enoksaparin Sodiyum (ENOX) üretim yapılanması arkasından da ülkemizin öncü Biyoteknoloji tesislerinden olan Atabay BİO kurulumu ve ülkemizdeki ilk GMP onaylı Biyobenzer Hücre Bankasının gerçekleşmesinin mimarıdır. Pandemi döneminde ülkemize ihtiyaç duyulan ilaç ve aşı geliştirme projelerine özellikle ilk dönemlerde tek şirket olarak verdiği katkılardan, tüm dönem tesisleri durdurmadan sunduğu hizmetlerden ve geliştirdiği COVİD-19 ilacından dolayı tüm camia tarafından takdir görmüş, tesislerinde bulunduğu Kocaeli Sanayi Odası tarafından 2020 yılının İş İnsanı Ödülü sunulmuştur.
Program
SPONSORLAR
İBG BİLİM MADALYASI
SON BAŞVURU TARİHİ
23/10/2022
BAŞVURU KOŞULLARI
İBG Bilim Madalyası yaşam bilimleri alanında özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları olan bilim insanlarına verilir.
Adaylık Koşulları:
- Ödülün verildiği yılın 10 Kasım gününde 46 yaşından gün almamış olmak,
- T.C. sınırları içerisinde bir araştırma grubu yönetiyor olmak,
- ülkemizdeki çalışmaları sorumlu yazar olarak etki değeri yüksek dergilerde yayınlamış olmaktır.
Başvuru Yöntemleri:
- Aday kendisi başvurabilir,
- Herhangi bir kişi ya da kurum aday gösterebilir.
Adayların akademisyen olma koşulu yoktur.
Ödül İBG tarafından yılda bir kez 10 Kasım tarihinde düzenlenen İBG Bilim Günü'nde verilir.
Kişi İBG Bilim Günü'nde ödül aldığı alanda bir sunum yapar.
Bize Ulaşın
Dokuz Eylül Üniversitesi 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi 35340 Balçova/İZMİR
info@ibg.edu.tr
0 (232) 299 41 00