start
YAYINI İZLE

10 KASIM İBG BİLİM GÜNÜ YAYINI

Hakkımızda

"10 Kasım İBG Bilim Günü"

İBG 10 Kasım Bilim Günü, bilimin en gerçek yol gösterici olduğunu dile getiren Mustafa Kemal Atatürk’ü bilimle anmak amacıyla gerçekleştirilen bilimsel bir etkinliktir.

İBG’nin en kapsamlı ve en çok izleyiciye ulaşan etkinliği olan Bilim Günü, 2019 yılından itibaren her 10 Kasım’da tekrarlanmak üzere gelenekselleştirilmiştir. Bilim Günü ilk olarak 2017’de düzenlenmiştir.

Bu etkinlik kapsamında; uluslararası tanınırlığı olan Türk bilim insanları, yaşam bilimlerindeki en son ve en heyecan verici keşifleri etkinlik katılımcılarına sunmaktadır.

Konuşmacılar

Prof. Dr. Burcu ÖZSOY

Prof. Dr. Burcu Özsoy, Yıldız Teknik Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü'nde lisans ve yüksek lisans dereceleri aldı. 2001 yılında öğretim elemanı olarak İTÜ Denizcilik Fakültesinde görev yapmaya başladı. Doktora eğitimine 2005 yılında San Antonio'daki Texas Üniversitesi'nde (UTSA) başladı. Doktora çalışması çerçevesinde, 2006 yılında ilk Antarktik Bilim Keşifine Amerikan ve İsveçli bilim insanları ile katıldı ve deniz buz gözlemleri yaptı. Daha sonra Antarktika'daki iklim değişikliği ile deniz buzu etkileşimi üzerinde uydu görüntülerinin doğrulanması üzerinde çalıştı.Avrupa ülkeleri ile Arktik ve Antarktika bölgelerini kapsayan Horizon 2020 projesi ortak girişimi, 2015 yılında kabul edildi ve Prof. Özsoy Türkiye'de projenin koordinatörü olarak görev aldı. Ocak 2015'te İTÜ'de kurulan Polar Araştırma Merkezi'nin (PolReC) kurucu direktörüdür.
Prof. Dr. Burcu Özsoy, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde 2017, 2018, 2019 yıllarında yürütülen Ulusal Türk Antarktika Seferleri - I, - II, - III’ün koordinatörü ve seferi lideri olarak görev yaptı. Ulusal Türk Antarktika Seferleri - IV, - V, - VI’nın sefer koordinatörlüğünü üstlendi. TÜBA Genç Bilim insanı bilim ödülüne sahip Özsoy, halen TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdür, TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.

Doç. Dr. Derya AKKAYNAK

Doç. Dr. Derya Akkaynak 2003’de ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden birincilikle mezun oldu. MIT’de havacılık ve uzay konusunda yüksek lisans yaptı. Arkasından ABD’de finans sektöründe bilişim teknoloji danışmanı olarak çalıştı. Altı yıllık havacılık ve üç yıllık iş hayatı tecrübesinden sonra oşinografi (okyanus bilimleri) alanında doktora yapmaya karar verdi. En köklü oşinografi enstitülerinden Woods Hole Oceanographic Institution ve MIT’nin ortak programını bitirerek makina mühendisliği ve oşinografi alanında doktorasını aldı. Doktora sonrası çalışmalarını Panama’da Smithsonian Tropical Research Institute, İsrail’de Hayfa Üniversitesi, Almanya’da GEOMAR ve ABD’de Princeton Üniversitesinde yaptı. American Academy of Underwater Sciences (AAUS) araştırma dalgıcı olan Akkaynak’ın aynı zamanda dekompresyon (teknik derin dalış), kapalı devre (rebreather) teknik dalış, kuru elbise ve buz dalgıcı eğitimleri bulunmaktadır. Sualtında bilgisayarla görme (computer vision) alanındaki temel bir problemi çözüp, türettiği yeni bir görüntü oluşması denklemi ve bu denklemi kullanarak sualtı fotoğraflarından “suyu çıkaran” Sea-thru algoritmasını geliştirdiği için 2019 yılında 'Blavatnik Genç Bilim İnsanı' ödüllerinden birine layık görüldü. Antarktika, Endonezya, Karayipler, Ege Denizi, Kızıldeniz, Alaska, Atlantik ve Pasifik Okyanusu’nun pek çok yerinde arazi çalışmalarına devam eden Akkaynak, şu anda Hayfa üniversitesine bağlı olarak Kızıldeniz’deki Eilat şehrinde kurduğu “Sualtında Işık ve Hesaplamalı Optik” laboratuvarını yönetmektedir.

Doğan TAŞKENT

1993 yılında ETH Zürich Elektrik Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olmasının ardından, MIT’de araştırma ve Polytechnic Institue of NYU Üniversitesinde Elektrofizik ve Teknoloji MBA konularında Yüksek Lisans dereceleri alarak mezun oldu.
1998-2005 yıllarında Lucent Technoloji Bell Laboratuvarlarında Fiberoptik Ağ Sistemleri Grubunda Ar-Ge mühendisi, yönetici ve uzman eğitimci olarak görev aldı. 2006-2007 senelerinde Lucent Technologies İstanbul ofisinde CTO olarak görev almıştır. 2008 - 2018 senelerinde Arkan & Ergin Kurumsal Finansman bünyesinde Türkiye’de telekomünikasyon, yenilenebilir enerji, girişimcilik eko sisteminin geliştirilmesi, teknoloji transferi ortamının yaratılması ve şirket yapılandırma danışmanı olarak çalışmıştır. Atabay İlaç ARGE ve İnovasyondan sorumlu İcra Kurulu Üyesidir. Koç Üniversitesi ile stratejik düşünce, ve teknoloji yönetimi eğitimleri vermektedir.
İsviçre Ticaret Odası ve Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) yönetim kurulu üyesidir.

Prof. Dr. Mehmet SOMEL

Mehmet Somel 2001'de ODTÜ Biyoloji Bölümü'nden mezun oldu, 2008'de Leipzig Üniversitesi'nde insan evrimsel genetiği alanında doktorasını tamamladı. 2008-20013 arasında Şanghay ve Berkeley'de doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı. 2013'ten beri ODTÜ Biyoloji bölümünde antik DNA, evrimsel genetik, popülasyon genetiği ve yaşlanma gibi konularda araştırma yürütüyor.

Prof. Dr. Moshe ARDITI

Prof. Dr. Moshe Arditi 1956 yılı İstanbul doğumlu olup ilk ve orta eğitimini İstanbul’da almış, sonra Saint Joseph Fransız Lisesi’ni 1975’te bitirdikten sonra 1981’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirip Amerika Birleşik Devletleri’nde Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 1981-83 yılları arasında araştırmacı olarak çalışmıştır. Yale Üniversitesi’nde prematüre doğan bebeklere surfaktan tedavisinin akciğerlere etkisinin ilk araştırma çalışmalarına katılmıştır. Daha sonra, Chicago Üniversitesi’nde Çocuk Hastalıkları uzmanlığını almıştır (1983-86). 1986-1991 yılları arası Northwestern Üniversitesi’nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları üst ihtisasını yaptıktan sonra, Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne bağlı Los Angeles Çocuk Hastanesi’nde (USC-CHLA) Yardımcı Doçent (1991-94) ve Doçent (1994-1998) olarak görev almıştır. 1998’de Kaliforniya Üniversitesi Los Angeles (UCLA) ve Cedars-Sinai Hastanesi’ne (CSMC) Profesör (2002) ve Çocuk Enfeksiyon Bölüm Başkanı olarak geçiş yapmıştır. 2011’den itibaren UCLA- Cedars-Sinai Hastanesinde Çocuk Hastalıkları Araştırma Bölümü Kursu başkanı olarak ve Enfeksiyon ve İmmünolojik Hastalıklar Araştırma Merkezi’nin kurucu başkanı olarak çalışmaktadır. Halen Bölüm başkanlığını ve Araştırma Merkezi başkanlığını sürdürmektedir. 2014’te William Osler tarafından kurulmuş olan Association of American Physicians (AAP) üyeliğine seçilmiş, 2019'da Cedars-Sinai Hastanesi’nde "Pioneer of Medicine" ödülünü almıştır. 2021'de Türkiye’de Bilim Akademisi üyeliğine seçilmiştir. Mart 22, 2022 de, 25 senedir enfeksiyon ve immünoloji bilimlerininin ilerlemesine verdiği ustun katkıdan dolayi, 17inci Kadir Has Üstun Basari ödülünü almistir. Araştırma konuları enfeksiyon ve bağışıklık sistemi, doğal ve edinsel immünite, patojen ve konak etkileşimi, özellikle kalp ve damar hastalıklarına etkisi, Kawasaki Hastalığı ve son iki senede COVID-19 virüsü alanına kadar geniş bir yelpazede devam etmektedir. Bütün araştırmaları son 25 senedir Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından desteklenmektedir. Üst düzey akademik biyoloji ve tip dergilerinde yayınlanan 195 makale ve 22,000'e yakın atıf ile enfeksiyon, biyoloji ve immünoloji bilimlerinin ilerlemesine katkıda bulunmaya devam etmektedir.

Doç. Dr. Mustafa YÜCEL

Doç. Dr. Mustafa Yücel (Doktora, Delaware Üniversitesi, Oşinografi, ABD - 2010). Nisan 2015’den beri ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde öğretim üyesidir ve Aralık 2016’dan beri Enstitü Müdür Yardımcısı olarak da görev yapmaktadır. Ayrıca ODTÜ Ankara Kampusu Yer Sistem Bilimleri Anabilim Dalı’nda da dersler vermektedir. Dr. Yücel'in araştırma ilgi alanları arasında okyanuslardaki biyojeokimyasal döngüler, derin deniz ekosistemleri, sürdürülebilir deniz ekonomisi ve deniz gözlem sistemleri geliştirmek sayılabilir. Doç. Dr. Mustafa Yücel’in 2022 itibari ile Nature, Nature Geoscience, Marine Chemistry başta olmak üzere doğa bilimlerinin önde gelen uluslararası dergilerinde 40’ın üzerinde yayını vardır. Dr. Yücel Pasifik, Atlantik, Akdeniz, Karadeniz, Marmara ve Baltık Denizi’de 14 adet uzun süreli araştırma seferlerine katılmış ve 5 kere Alvin (ABD) ve Nautile (Fransa) araştırma denizaltıları ile derin deniz dalışlarına katılmıştır. Dr. Yücel şu an ODTÜ'nün koordine ettiği AB Ufuk 2020 Black Sea CONNECT ve BRIDGE-BS araştırma konsorsiyumunun eş-koordinatörü olarak görev yapmakta, ve Ocak 2023'de yeni başlayacak Ufuk Avrupa - ERC Avrupa Araştırma Konseyi - Consolidator Projesi DeepTrace'in de başaraştırıcılığını yapmaktadır. Mustafa Yücel aynı zamanda Türk Deniz Araştırmaları Vakfı TÜDAV Bilim Ödülü (2017), TÜBA-GEBİP ödülü (2018), Bilim Akademisi BAGEP ödülü (2019) ve ODTÜ Mustafa Parlar Vakfı Genç Araştırmacı Teşvik Ödülü (2020) sahibidir.

Dr. Saliha DURMUŞ

Dr. Saliha Durmuş, büyük ölçekli moleküler veriyi işleyerek hassas tıp (precision medicine) uygulamaları için çözümler üreten PhiTech Bioinformatics firmasının kurucu ortağı ve yöneticisidir.
Saliha Durmuş Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden lisans derecesini 2004’te, yüksek lisans derecesini 2007’de, doktora derecesini ise En İyi Doktora Tezi Ödülü ile 2013’te almıştır. Lisansüstü çalışmalarıyla Biyoinformatik ve Sistem Biyolojisi alanlarında uzmanlaşmıştır. Eylül 2013’te başladığı Gebze Teknik Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde öğretim üyesi olarak akademik kariyerine devam etmiştir. Biyogirişimcilik kariyerine odaklanabilmek için Ekim 2020’de üniversiteden ayrılmıştır.
Saliha Durmuş PhiTech’i Kasım 2013’te akademisyen ortaklarıyla kurmuştur. PhiTech bünyesinde genomik, transkriptomik, epigenomik, mikrobiyomik vb. veriyi işleyerek, kanser ve genetik hastalıklara yönelik tanı çözümleri üzerinde çalışılmaktadır. Saliha Durmuş Biyoteknoloji alanındaki ikinci Startup deneyimi olarak, Türkiye’nin ilk endüstriyel enzim fabrikasına sahip olan LivZym Biotechnologies firmasının, Ekim 2018 – Mayıs 2020 arasında Operasyon Müdürü olarak, üretim tesisinin kuruluş aşamasında yer almıştır.
Dr. Durmuş şu anda PhiTech’te 15 kişilik bir ekiple, multi-omik verilerin bir arada işlendiği, yapay zeka destekli bir biyoinformatik platform geliştirmektedir. Genomics & MoreTM (G&M) ismindeki platform ile birinci hedef, nadir genetik hastalıkların etkin tanısı için RNA’nın tanı gücünü kliniğe taşımaktır.

Zeynep ATABAY TAŞKENT

Zeynep Atabay Taşkent, Atabay Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
İstanbul’da Robert Kolejini tamamladıktan sonra 1991 yılında Nottingham Üniversitesi Kimya bölümünden Kimyager olarak mezun olmuştur. Aynı yıl Atabay’da sentez laboratuvarlarında kariyerine başlamış arkasından da Kalite Kontrol, Kalite Güvence, Satın Alma, İhracat, ve İlaç Etkin Maddesi İş Geliştirme bölüm yöneticiliği görevlerinde bulunmuştur. 2010 senesinden itibaren Atabay Kimya şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş ve 2021 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Zeynep Atabay Taşkent aynı zamanda Genel Müdürlük görevini üstlenmiş, yönetişim ve şirket sürekliğinin sağlanması çalışmalarını başlatmıştır.
Ülkemizde ilk biyolojik ilaçlardan biri sayılan Enoksaparin Sodiyum (ENOX) üretim yapılanması arkasından da ülkemizin öncü Biyoteknoloji tesislerinden olan Atabay BİO kurulumu ve ülkemizdeki ilk GMP onaylı Biyobenzer Hücre Bankasının gerçekleşmesinin mimarıdır. Pandemi döneminde ülkemize ihtiyaç duyulan ilaç ve aşı geliştirme projelerine özellikle ilk dönemlerde tek şirket olarak verdiği katkılardan, tüm dönem tesisleri durdurmadan sunduğu hizmetlerden ve geliştirdiği COVİD-19 ilacından dolayı tüm camia tarafından takdir görmüş, tesislerinde bulunduğu Kocaeli Sanayi Odası tarafından 2020 yılının İş İnsanı Ödülü sunulmuştur.

Program

09:00 - 09:10
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
09:10 - 09:30
Açılış Konuşmaları
09:30 - 10:15
Aile olarak Sanayi Kalkınma Sorumluluğunu Üstlenebilmek
Doğan TAŞKENT
10:15 - 11:00
Kadıköy’den Los Angeles’a Bir Bilim Adamının Öyküsü
Prof. Dr. Moshe ARDITI

11:00 - 11:15
Kahve Molası

11:15 - 11:45
İlaç Geliştirme Sorumluluğunu 3. Nesilde Devam Ettirmek
Zeynep ATABAY TAŞKENT
11:45 - 12:15
Bilimden Teknolojiye: RNA’nın Tanı Gücünü Kliniğe Taşımak
Dr. Saliha DURMUŞ

12:15 - 13:30
Öğle Yemeği

13:30 - 14:00
Derin Okyanusların Bilimi: Dünya'daki Evrimin İpuçlarından Güneş Sistemi'ndeki Hayat Arayışında
Doç. Dr. Mustafa YÜCEL
14:00 - 14:30
Mavinin Sakladığı Renkler
Doç. Dr. Derya AKKAYNAK
14:30 - 15:00
Kutup Bölgeleri ve İklim Değişikliği
Prof. Dr. Burcu ÖZSOY
15:00 - 15:30
Canlı Müzik Dinletisi
Ege Beşlisi

15:30 - 15:45
Kahve Molası

15:45 - 16:15
Antik DNA Işığında Anadolu'da İnsan Popülasyonlarının Tarihi
Prof. Dr. Mehmet SOMEL
16:15 - 16:45
Ödül Takdimi ve Madalya Sahibinin Bilimsel Sunumu
16:45 - 17:00
Plaket Takdimi
17:00 - 17:15
Kapanış Konuşması

SPONSORLAR

İBG BİLİM MADALYASI

SON BAŞVURU TARİHİ
23/10/2022

BAŞVURU KOŞULLARI

İBG Bilim Madalyası yaşam bilimleri alanında özgün, öncü ve çığır açıcı çalışmaları olan bilim insanlarına verilir.

Adaylık Koşulları:

  • Ödülün verildiği yılın 10 Kasım gününde 46 yaşından gün almamış olmak,
  • T.C. sınırları içerisinde bir araştırma grubu yönetiyor olmak,
  • ülkemizdeki çalışmaları sorumlu yazar olarak etki değeri yüksek dergilerde yayınlamış olmaktır.

Başvuru Yöntemleri:

  • Aday kendisi başvurabilir,
  • Herhangi bir kişi ya da kurum aday gösterebilir.


Adayların akademisyen olma koşulu yoktur.

Ödül İBG tarafından yılda bir kez 10 Kasım tarihinde düzenlenen İBG Bilim Günü'nde verilir.
Kişi İBG Bilim Günü'nde ödül aldığı alanda bir sunum yapar.

Bize Ulaşın

Dokuz Eylül Üniversitesi 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi 35340 Balçova/İZMİR

info@ibg.edu.tr

0 (232) 299 41 00