start

Hakkımızda

"10 Kasım İBG Bilim Günü"

İBG 10 Kasım Bilim Günü, bilimin en gerçek yol gösterici olduğunu dile getiren Mustafa Kemal Atatürk’ü bilimle anmak amacıyla gerçekleştirilen bilimsel bir etkinliktir.

İBG’nin en kapsamlı ve en çok izleyiciye ulaşan etkinliği olan Bilim Günü, 2019 yılından itibaren her 10 Kasım’da tekrarlanmak üzere gelenekselleştirilmiştir. Bilim Günü ilk olarak 2017’de düzenlenmiştir.

Bu etkinlik kapsamında; uluslararası tanınırlığı olan Türk bilim insanları, yaşam bilimlerindeki en son ve en heyecan verici keşifleri etkinlik katılımcılarına sunmaktadır.

Konuşmacılar

Doç. Dr. Arzucan Özgür, lisans ve yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde tamamladıktan sonra 2010 yılında Michigan Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimi ve Mühendislik alanında doktora derecesini almıştır. Bilim kariyerine 2010-2011 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi'nde çalışarak başlamıştır. 2011 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde görevine başlamıştır.
Arzucan Özgür, TABI (Metin Analitiği ve Biyoinformatik) Laboratuvarı'nın eş-direktörlerinden biri olarak görev yapmaktadır ve ayrıca aktif bir AILAB üyesidir. Araştırmaları, biyoinformatik ve doğal dil işleme alanlarının kesişiminde odaklanmaktadır. Temel hedefi, hem doğal (insan) dilleri hem de biyolojik moleküler dizilerde kodlanmış dilleri işlemek ve anlamak için gelişmiş algoritmalar geliştirmektir.
Özgür, 2023 yılında, 20 çeşit temel amino asidin oluşturduğu protein dilinin, geliştirilecek yapay zekâ algoritmalarıyla çözülmesi için çalışacak olan "Yaşamın Dilini Anlamak: Protein Dizilerindeki Dil Birimlerini Belirleme ve Karakterize Etme (LifeLU)" projesini hayata geçirmek için Avrupa Komisyonu'nun "Birleştirici Hibe Programı" kapsamına alınmışMr.
1981 doğumlu Aslı Bastıyalı, ODTÜ Kimya Bölümü'nü tamamladıktan sonra kariyerine metin yazarlığı alanında reklam ve PR ajanslarında başlamıştır. Daha sonra büyük kurumsal şirketlerden Novartis, Danone ve Bayer gibi firmalarda satış ve pazarlama departmanlarında görev almıştır. Ancak, 2014 yılında kızı Bahar'a lösemi teşhisi konulması hayatında büyük bir dönüm noktası olmuştur.
Bahar'ın iyileşmesinin ardından Aslı, "Gülmek İyileştirir Derneği"ni kurmuş ve toplumun gülmeye ihtiyaç duyan, ancak destek alamayan bireylere yardımcı olmayı hedeflemiştir. Bu dernekte çalışırken ve kendi yaşadığı deneyimleri yazarak zamanını değerlendirmiştir. Aslı Bastıyalı'nın "Mevzu Derin," "Anne Ben Nasıl Oldum?" ve "Gülmek İyileştirir” isimli üç kitabı bulunmaktadır.
2023 yılı başında Aslı, "İyilik Kat" adını verdiği yeni sosyal girişimi kurarak, günlük işlerden önemli projelere kadar her aşamada topluma iyilik ve fayda katmanın önemini vurgulamayı ve daha fazla projeyi hayata geçirmeyi amaçlamıştır.
Ayla Erduran, 22 Eylül 1934 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Küçük yaşlarda keman çalmaya başlayan ve yeteneği hızla gelişen Erduran, on yaşındayken ilk resitalini vermiş ve 11 yaşında Paris Konservatuvarı'na kabul edilmiştir. Paris Konservatuvarı'ndan birincilikle mezun olduktan sonra, ABD'de ünlü isimlerle çalışmış ve uluslararası alanda adını duyurmuştur. 1957 yılında Wieniawski Keman Yarışması'nda yüz yirmi kemancı arasında ilk alMya girerek ödül kazanması, kariyerinin dönüm noktası olmuştur.
Erduran, Avrupa, Amerika ve dünya genelinde birçok konser vermiş ve kayıtlar yapmışMr. Müziğe olan katkıları ve başarıları nedeniyle birçok ödül ve onur ile ödüllendirilmiştir. Özellikle 1970 yılında Hollanda'da Ludwig van Beethoven Ödülü'nü kazanmış ve 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanını almıştır, bu da onun müziğe olan katkılarının ne kadar büyük olduğunu göstermektedir.
Ayla Erduran, uzun bir öğretmenlik kariyerinin ardından 2002'de hayatı hakkında bir biyografik roman yayınlandı. Bu roman, onun yaşamı ve müziğe olan tutkusu hakkında daha fazla bilgi sunmuş ve sanatseverlerin onu daha yakından tanımalarına olanak sağlamıştır. Ayla Erduran, olağanüstü yeteneği ve tutkusuyla sadece Türk keman müziğinin değil aynı zamanda uluslararası klasik müziğin de parlayan bir yıldızıdır.
Eczacılık Lisans ve Fitoterapi Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde, Homeopati Eğitimini ise Medipol Üniversitesi’nde tamamladı. 1980’li yıllarda çalışmaya başladığı Otacı - Kurtsan Şirketler Grubunda çeşitli görevlerde bulundu; 2004 - 2013 yılları arasında ise grubun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüttü.
1999’da Harvard Business School – OPM Programına katıldı; Dünya Ekonomik Forumu’nda Geleceğin Global Lideri seçildi.
2002’de Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) kurulmasına liderlik etti.
Aromaterapi Eğitimini Bezmialem Üniversitesi’nde tamamlayan Meltem Kurtsan, 2019 yılında Amerika’da bulunan NAHA’nın (National Association for Holistic Aromatherapy) Türkiye Bölge Direktörü seçildi.
Kurtsan, şu anda Bodrum, Yalıkavak – Gökçebel dağlarında, doğal yapısı bozulmamış HerbaFarm Ekolojik Çiftliği’nde, tıbbi & aromatik bitkiler yetiştirmekte ve HerbaFarm Akademi bünyesinde doğal ve sağlıklı yaşam ile ilgili eğitim, atölye ve seminerler düzenlemektedir. HerbaFarm Akademi, NAHA Aromaterapi eğitimlerini düzenlemeye yetkili okuldur.
1972 yılında doğan Prof. Dr. Özlem Keskin, eğitmini Boğaziçi Üniversitesi'nde Kimya Mühendisliği alanında tamamladıktan sonra ABD Ulusal Kanser Enstitüsü-Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır. Halen Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü'nde profesördür. Bilim Akademisi üyesi olan Keskin, TÜBİTAK Bilim Ödülü ve Uluslararası UNESCO-L’OREAL Hayat Bilimlerinde Genç Kadınlar için Eş Sponsorlu Burs Ödülü dahil olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.
Keskin'in çalışmaları, protein-protein etkileşimlerinin, makromoleküler sistemlerin moleküler mekanizmalarının ve fiziksel prensiplerinin anlaşılmasına yöneliktir. Ayrıca, Hesaplamalı Sistem Biyolojisi (COSBI) grubunun eş-başkanlığını yaparak protein etkileşimleri konusunda atomistik detayları entegre etmeye katkıda bulunmaktadır.
Özlem Keskin 2023 yılında Moleküler Biyoloji alanında dünyanın en prestijli kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü (EMBO) üyeliğine 60 asli üye arasında yer alarak seçilmiştir. Özlem Keskin'in EMBO üyeliği, bilimsel çalışmalarının ve katkılarının uluslararası düzeyde tanınmasının bir yansımasıdır.

Program

Cumhuriyetin 100. Yılında İlham Veren Kadınlar

09:00 - 09:10
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
09:10 - 09:45
Açılış Konuşmaları
09:45 - 10:30
Hücre İçi Protein Etkileşimleri ve İlaçlar
Özlem KESKİN

10:30 - 11:00
Kahve Molası

11:00 - 11:45
Doğal Dillerden Esinlenerek Doğanın Dilini Anlamaya Çalışmak
Arzucan ÖZGÜR
11:45 - 12:30
Bilim Yolunda, Öğrenmeyle Geçen Bir Yaşam Yolculuğu
Meltem KURTSAN

12:30 - 13:45
Öğle Yemeği

13:45 - 14:30
Zorluklara Gülebilmenin İyileştirici Gücü ve Gülmek İyileştirir Derneği Hikayesi
Aslı BASTIYALI
14:30 - 15:00
Cumhuriyet Tarihimizde Sanata Adanmış Bir Hayat
Ayla ERDURAN
15:00 - 15:45
Bilim Günü Ödül Takdimi ve Madalya Sahibinin Sunumu
15:45 - 16:00
Plaket Takdimi ve Kapanış Sunumu
16:00 - 16:30
Kapanış İkramları

SPONSORLAR

Bize Ulaşın

Dokuz Eylül Üniversitesi 15 Temmuz Sağlık ve Sanat Yerleşkesi 35340 Balçova/İZMİR

info@ibg.edu.tr

0 (232) 299 41 00