Page 216 - İBG 2021 Faaliyet Raporu
P. 216
hastalıklar alanında Araştırma ve Klinik Ürün Geliştirme kapasitesini büyütmek amacıyla, 2020 yılı içerisinde sunduğu proje ile “Avrupa Birliği ERA-CHAIRS fonu”nu almaya hak kazanmıştır. Bu kapsamda uluslararası arenada kendini kanıtlamış uzman bilim insanlarından oluşan ekipleri merkez bünyesine katmaya hazırlanmaktadır.
TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezi Destekleme Programı (1004 Programı) kapsamında açılan “Yüksek Teknoloji Platformları Çağrısı” başlıklı çağrıya sunulan 18AG012 numaralı ve “Hedefe Özgü Pan-Kanser Terapiler” başlıklı araştırma programının I. Faz panel ve II. Faz başvuru süreçlerinden başarı ile geçmiş sözleşme imzalanmıştır. 15/10/2021’de başlayacak olan proje kapsamında moleküler ve hücresel kökenli biyoteknolojik ilaç geliştirme teknolojilerinde uzmanlaşan bir mükemmellik ağı kurmak, bu ağ sayesinde dört yeni ilaç ve bir adet kompanyon tanı kiti geliştirmek hedeflenmiştir.
Bu gelişmelerin yanında; Aralık 2019’dan bu yana tüm dünyayı sarsan SARS-CoV-2 salgınına karşı İBG, hem ilaç hem de aşı geliştirme çalışmalarına başlamış ve tamamlanma aşamasına gelinmiştir. Bu projeler kapsamında COVİD-19 aşı ve ilaç
adayları geliştirilmiş olup, geliştirilen aşı ve ilaç in-vivo test süreçleri devam etmektedir. Mayada üretilen Spike proteinin RBD bölgesinin üretildiği aşı adayının üretim süreçlerinin endüstri firmasına teknoloji transfer çalışmaları devam etmektedir.
İBG, bünyesinde kurmuş olduğu altyapı ve insan gücü ile sağlık biyoteknolojisi alanında üretim ve teknoloji geliştirmeye önem vermiş ve TÜBİTAK 1007 projesi kapsamında geliştirdiği bir biyobenzer ilacın üretim prosesinin endüstriyel paydaşlara teknoloji transferini 2020 yılı içinde gerçekleştirmiştir. Bu altyapı ve bilgi birikimi, İBG merkezinde 3 farklı biyobenzerlerin hızla üretilebilmesini sağlamıştır. Bunlardan biri Atipik Hemolitik Üremik Sendrom tedavisinde kullanılan bir biyobenzer olup pilot üretimi için Endüstri partneri ile anlaşma yapılmıştır.
Patent Başvuru ve Tescil Sayıları
Ulusal Patent Başvu rusu UluslararasıP atent Başvurusu Ulus al PatentT escil Sayısı 208 Faaliyetlere İlişkin Bilgi ve Değerlendirmeler
Patent Başvuru ve Tescil Sayıları
3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0
33 222
1
000
2019 2020 2021