İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) araştırmacılarından Dr. Gülçin Çakan Akdoğan’ın "Keratan Sülfat Proteoglikanların Merkezi Sinir Sistemindeki Rolünün Chst6 Mutantı Zebrabalığı Modelinde Araştırılması" başlıklı proje önerisi, TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Bu önemli çalışma kapsamında, maküler kornea distrofisi hastalık modeli için geliştirilen CHST6 geni Zebra balığı mutantları kullanılarak keratan sülfat proteoglikanların nörolojik işlevleri araştırılacak. Keratan sülfat proteoglikanlar, hücre dışı matrikste bulunan ve hem yapısal hem de sinyalizasyon görevleri olduğu düşünülen büyük moleküllerdir. Korneanın saydam yapısındaki işlevlerinin yanı sıra iskelet, bağırsak ve beyin dokularında da önemli roller üstlendikleri bilinmektedir. Ancak, bu moleküllerin karmaşık yapıları ve çok çeşitli varyasyonlarının bulunması, görevlerinin tam olarak anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.
Araştırma ekibi, geliştirilen mutant zebrabalığı modeli sayesinde translasyon sonrası modifikasyon defekti oluşturarak keratan sülfat proteoglikanların işlevsiz hale geldiği bir sistem oluşturdu. Bu modelde, transkriptomik, proteomik, ileri mikroskopi ve davranış analizleri ile mutant balıkların beyinleri incelenecek. Bu çalışmaların, merkezi sinir sistemi işleyişi ve nörolojik hastalıkların anlaşılması açısından önemli bilgiler sunması bekleniyor.